Dec 18, 2011

Sitruunamarenkikakku

Kun on syntynyt tähän aikaan vuodesta, ei voi syntymäpäiväkakuksi edes haaveilla mitään ihanaa mansikkaluomusta. Koska sitruunajälkiruoat ravintoloissakin aina tuntuu valikoituvan mun eteen, päätin tehdä kakun täysin oman makuni mukaan ja kokeilla jälleen yhtä klassikkoa: Sitruuna-marenkipiirasta.

Tätä kirjoitellessa syön samalla viimeisiä paloja kakusta, eli kakku säilyy siis jääkaapissa ihan mukavasti muutaman päivän! Resepti on alun perin ruotsalaisesta damernas värld -lehdestä. Vähensin kuitenkin hieman täytteen sokerimäärää, jotta kakusta ei tulisi turhan makea. Ohje on piirakkavuoalle, jonka halkaisija on 24cm. Varsinkin pohjataikinan määrää kannattaa pienentää, jotta pohjasta tulee sopivan ohut ja rapea.  



Pohja:
1 ¾ dl tomusokeria

4 ½ dl vehnäjauhoja
200g margariinia


Täyte:
Osa1:

2 sitruunan mehu
2 dl sokeria

1 ¼ dl vettä
Osa2:

1 dl vettä
30g maizenaa

2 keltuaista
40g margariinia


Marenki:
2 kananmunan valkuaista

1 ½ dl tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Nypi margariini muihin pohjan aineisiin. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa. Kaulitse taikina ja asettele se piirakkavuokaan. Paina haarukalla taikinaan reikiä ja laita pohja uuniin 10 minuutiksi. Kun pohja on paistunut, anna sen jäähtyä.

Valmista täyte: sekoita 1. osan aineet kattilassa ja osan 2 aineet kulhossa. Kiehauta kattilassa olevat aineet ja lisää ne sitten kulhoon osan 2 aineiden päälle pikkuhiljaa samalla sekoittaen. Kun kaikki on sekoitettu yhteen, kaada massa uudestaan kattilaan ja lämmitä sitä matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun täyte on paksuuntunut riittävästi, ota kattila pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä. Täyte saa olla aika paksua, joten lämmittämistä ei kannata lopettaa liian aikaisin. Täyte on valmista, kun siihen jää nostettaessa pieniä huippuja hetkeksi. Kun täyte on jäähtynyt, lisää siihen voi ja sekoita tasaiseksi.

Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja laita tunniksi pakastimeen asettumaan. Kun täyte on asettunut, tee marenki. Vatkaa munan valkuaiset lasikulhossa ja lisää pikkuhiljaa tomusokeria sekaan. Marenki on valmis, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin. Levitä marenki täytteen päälle ja laita hetkiksi uuniin. Piirakka on valmis, kun marenki on saanut hieman väriä pintaan.   

No comments:

Post a Comment