Dec 1, 2011

Kauraleipä


Ruisleipää on tullut lähiaikoina syötyä kohtalaisen paljon ja sen kulutus näyttää ainakin väliaikaisesti vähän laskevan. Ainakin jos jotain voi päätellä siitä, että kaksi viikkoa sitten leivottua leipää on vielä puolikas limppu jäljellä.

En ole mikään kova leivän syöjä yleisesti, mutta kauraleipä on jo pitkään ollut yksi suosikeista. Loistavaa kauraleipää löytyi joskus Stokkan herkusta. Se oli jonkun pienen luomuleipomon tuote, jota ei tullut kauppaan kuin silloin tällöin. Se kuitenkin synnytti erittäin lämpimiä tunteita kauraleipää kohtaan, joten pitihän sen tekoa testata itsekin!



(1 pieni limppu)
3 dl kaurahiutaleita

2 ½ dl vettä
1 tl kuivahiivaa

1 tl suolaa
4 ½ vehnäjauhoja

1 rkl öljyä
 

Anna kaurahiutaleiden turvota vedessä n. 15 minuuttia. Tämän sijaan taikinaan voisi käyttää esim. aamupuuron jämät. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan. Lisää taikinaan vielä öljy. Vaivaa taikinaa n. 15  min. ja jätä se 2 tunniksi kohoamaan lämpimään paikkaan. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta leipä. Viillä leivän päälle haluamasi kuvio. Kohota leipää pellillä n. ½ h ja paista sitä 225 asteisessa uunissa n. 20 min.

No comments:

Post a Comment