Ruisleipää on
tullut lähiaikoina syötyä kohtalaisen paljon ja sen kulutus näyttää ainakin
väliaikaisesti vähän laskevan. Ainakin jos jotain voi päätellä siitä, että
kaksi viikkoa sitten leivottua leipää on vielä puolikas limppu jäljellä.
En ole mikään
kova leivän syöjä yleisesti, mutta kauraleipä on jo pitkään ollut yksi
suosikeista. Loistavaa kauraleipää löytyi joskus Stokkan herkusta. Se oli
jonkun pienen luomuleipomon tuote, jota ei tullut kauppaan kuin silloin
tällöin. Se kuitenkin synnytti erittäin lämpimiä tunteita kauraleipää kohtaan,
joten pitihän sen tekoa testata itsekin!
(1 pieni limppu)
3 dl
kaurahiutaleita
2 ½ dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
4 ½ vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
Anna
kaurahiutaleiden turvota vedessä n. 15 minuuttia. Tämän sijaan taikinaan voisi
käyttää esim. aamupuuron jämät. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne
taikinaan. Lisää taikinaan vielä öljy. Vaivaa taikinaa n. 15 min. ja jätä se 2 tunniksi kohoamaan
lämpimään paikkaan. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta
leipä. Viillä leivän päälle haluamasi kuvio. Kohota leipää pellillä n. ½ h ja
paista sitä 225 asteisessa uunissa n. 20 min.
No comments:
Post a Comment