…paitsi että
tavallista parempaa näkkileipää ja vettä mielellään lämpimänä ja teelehdillä
maustettuna.
Leipäprojekti
jatkuu. Tällä kertaa halusin kokeilla näkkäriä. Alkuperäiseen ohjeeseen Glorian
Ruoka & Viinissä kuului hiiva, mutta korvasin sen ruisjuurella. Taikinaan
tuli myös leivinjauhetta, joten voi olla että se olisi onnistunut ilman
juurtakin aivan hyvin. Nämä ainakin kohosivat ihan riittävästi, vaikka en
antanut taikinan mitenkään erityisesti hapantua.
Ajattelin ensin
tehdä vain puolikaan taikinan, koska pelkäsin, että kyllästyn kaulitsemiseen,
kun pastakonetta ei tässä taloudessa ole. Otin kuitenkin haasteen vastaan ja tein
kokonaisen taikinan. Kaulitseminen oli tosi helppoa ja nopeaa, joten en katunut
päätöstä!
(4 pellillistä)
2 rkl ruisjuurta
1,5 dl maitoa
1 ¾ dl
vehnäjauhoja
1 ¾ dl
ruisjauhoja
1 ½ tl
leivinjauhetta
2 tl suolaa
1 tl sokeria
25 g sulatettua
voita
1 ½ rkl
raastettua piparjuurta
¼ dl kuivattua
tilliä
Jaa taikina
neljään osaan. Kauli yksi pala kerrallaan hyvin ohueksi levyksi. Käännä levy
välillä ja ripottele jauhoja levyn alle, jottei se tartu alustaan kiinni. Kun
levy on kaulittu, leikkaa siitä veitsellä haluamasi kokoisia näkkäreitä ja
siirrä ne leivinpaperille. Anna näkkileipien kuivua 15 peittämättä niitä ennen
paistamista.
Paista näkkäreitä
200-asteessa n. 8 minuuttia. Leivät palavat helposti, joten loppuvaiheessa
kannattaa olla tarkkana. Nimim. ensimmäinen pellillinen roskiin.
No comments:
Post a Comment