Nov 26, 2011

Vettä ja näkkileipää


…paitsi että tavallista parempaa näkkileipää ja vettä mielellään lämpimänä ja teelehdillä maustettuna.

Leipäprojekti jatkuu. Tällä kertaa halusin kokeilla näkkäriä. Alkuperäiseen ohjeeseen Glorian Ruoka & Viinissä kuului hiiva, mutta korvasin sen ruisjuurella. Taikinaan tuli myös leivinjauhetta, joten voi olla että se olisi onnistunut ilman juurtakin aivan hyvin. Nämä ainakin kohosivat ihan riittävästi, vaikka en antanut taikinan mitenkään erityisesti hapantua.

Ajattelin ensin tehdä vain puolikaan taikinan, koska pelkäsin, että kyllästyn kaulitsemiseen, kun pastakonetta ei tässä taloudessa ole. Otin kuitenkin haasteen vastaan ja tein kokonaisen taikinan. Kaulitseminen oli tosi helppoa ja nopeaa, joten en katunut päätöstä!



(4 pellillistä)

2 rkl ruisjuurta
1,5 dl maitoa

1 ¾ dl vehnäjauhoja
1 ¾ dl ruisjauhoja

1 ½ tl leivinjauhetta
2 tl suolaa

1 tl sokeria
25 g sulatettua voita

1 ½ rkl raastettua piparjuurta
¼ dl kuivattua tilliä


Sekoita juureen maito. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne juuri-maitoseokseen. Lisää voi ja piparjuuri ja vaivaa taikina tasaiseksi. Jos taikina tarttuu kovasti sormiin, lisää hieman jauhoja.

Jaa taikina neljään osaan. Kauli yksi pala kerrallaan hyvin ohueksi levyksi. Käännä levy välillä ja ripottele jauhoja levyn alle, jottei se tartu alustaan kiinni. Kun levy on kaulittu, leikkaa siitä veitsellä haluamasi kokoisia näkkäreitä ja siirrä ne leivinpaperille. Anna näkkileipien kuivua 15 peittämättä niitä ennen paistamista.
Paista näkkäreitä 200-asteessa n. 8 minuuttia. Leivät palavat helposti, joten loppuvaiheessa kannattaa olla tarkkana. Nimim. ensimmäinen pellillinen roskiin.  

No comments:

Post a Comment