Nov 19, 2011

Kirkkaanvihreä hernekeitto


Kuuntelin joskus radiosta automatkalla, kuinka joku ruokaihminen päivitteli sitä, että tehtyään kavereilleen hernekeittoa oli joku porukasta todennut, ettei ollut koskaan syönyt muuta kuin purkkihernaria.  ”Järkyttävää, ja tosi noloo. Tätä tämä elintarviketeollisuuden ylivalta juuri on”, ajattelin, ennen kuin ymmärsin miettiä, milloinhan itse olen syönyt muuta kuin purkkikamaa. En varmaankaan kovin montaa kertaa. Tuoreista herneistä tehty hernekeitto kokee ilmeisesti maailmalla jonkinlaista nostetta. Sain sitä viime kesänä muun muassa ystävien häissä englannissa.

Hernekeitto on hienoa ruokaa, potentiaalisesti hyvinkin lähellä tuotettua, proteiinipitoista kasvisruokaa. Tämän reseptin bonasin alunperin Voisilmäpelistä, mutta muuttelin reseptiä useammasta kohtaa.



(neljälle)

500 g pakasteherneitä
2 perunaa

½ sipuli
1 valkosipulinkynsi

4 dl vettä
½ dl valkoviiniä

½ tl piparjuuriraastetta
Suolaa

Mustapippuria
 

Pilko peruna ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Pilko valkosipuli ja paista sitä sipulikuutioiden kanssa hetki kattilassa. Lisää perunat ja paista hetki. Lisää vesi ja pakasteherneet. Herneet voi lisätä jäisinäkin, kyllä ne siitä sulaa. Anna keiton kiehua, kunnes perunat ovat kypsiä ja herneet mukavan pehmeitä. Soseuta keitto. Laita keitto takaisin hellalle ja lisää viini. Anna kiehua hetki ja lisää mausteet. Herneiden maku ei ole kovin vahva, joten mausteiden kanssa kannattaa olla varovainen. Muuten helposti peittää herneiden oman, herkän maun. Tarjoa esimerkiksi krutonkien kanssa.

No comments:

Post a Comment