Kuuntelin joskus radiosta automatkalla, kuinka joku ruokaihminen päivitteli
sitä, että tehtyään kavereilleen hernekeittoa oli joku porukasta todennut,
ettei ollut koskaan syönyt muuta kuin purkkihernaria. ”Järkyttävää, ja tosi noloo. Tätä tämä
elintarviketeollisuuden ylivalta juuri on”, ajattelin, ennen kuin ymmärsin
miettiä, milloinhan itse olen syönyt muuta kuin purkkikamaa. En varmaankaan
kovin montaa kertaa. Tuoreista herneistä tehty hernekeitto kokee ilmeisesti
maailmalla jonkinlaista nostetta. Sain sitä viime kesänä muun muassa ystävien
häissä englannissa.
Hernekeitto on hienoa ruokaa, potentiaalisesti hyvinkin lähellä tuotettua,
proteiinipitoista kasvisruokaa. Tämän reseptin bonasin alunperin Voisilmäpelistä, mutta muuttelin reseptiä useammasta kohtaa.
(neljälle)
500 g pakasteherneitä
2 perunaa
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
4 dl vettä
½ dl valkoviiniä
½ tl piparjuuriraastetta
Suolaa
Mustapippuria
Pilko peruna ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Pilko valkosipuli ja paista
sitä sipulikuutioiden kanssa hetki kattilassa. Lisää perunat ja paista hetki.
Lisää vesi ja pakasteherneet. Herneet voi lisätä jäisinäkin, kyllä ne siitä
sulaa. Anna keiton kiehua, kunnes perunat ovat kypsiä ja herneet mukavan
pehmeitä. Soseuta keitto. Laita keitto takaisin hellalle ja lisää viini. Anna
kiehua hetki ja lisää mausteet. Herneiden maku ei ole kovin vahva, joten
mausteiden kanssa kannattaa olla varovainen. Muuten helposti peittää herneiden
oman, herkän maun. Tarjoa esimerkiksi krutonkien kanssa.
No comments:
Post a Comment