Nov 7, 2011

focaccia

Lammaspullia varten oli ostettu tuoretta rosmariina, joten piti miettiä, mihin sen lopun oikein käyttäisi. Tiukan kisan voitti focaccia-leipä. Focaccia vaatii kotona oloa, esim. etätyöpäivää tai vapaata, sillä eri työvaiheita on aika monta ja välissä eripituisia kohotusjaksoja. Aktiiviset työvaiheet eivät kuitenkaan ole kovin aikaa vieviä, joten hyvin ehtii tehdä töitä välissä!


Resepti on mukaelma Suuresta kasvisruokakeittokirjasta (Susan Tomnay) löytyneestä reseptistä.


3 dl kädenlämpöistä vettä
3 tl kuivahiivaa
2 tl sokeria
4-5 rkl oliiviöljyä
6 dl vehnäjauhoja (osan voi halutessaan korvata esim. leseillä)
2 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
Tuoretta rosmariinia
oliiveja

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, sokeri ja 1 rkl öljyä ja 2 dl jauhoja. Anna turvota lämpimässä paikassa 10 minuuttia.

Sekoita 1 tl suolaa jauhoihin ja lisää hiivaseokseen pikkuhiljaa. Sekoita ensin puuhaarukalla ja myöhemmin kädellä. Kun jauho-suolaseos on lisätty, kaada taikina alustalle ja vaivaa sitä n. 10 minuuttia. Levitä kulhon reunoille ja pohjalle hieman öljyä ja laita taikinapallo kulhoon. Peitä leivinliinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa n. 1 tunti.
Kohotuksen jälkeen siirrä taikina leivinalustalle ja vaivaa siitä ilmat pois. Levitä taikina öljyttyyn uunivuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota n. 20 minuuttia.
Purista valkosipulinkynnet ja lisää ne n. 2 rkl oliiviöljyä. Painele focaccian pintaan sormella koloja ja sivele pinta valkosipuli-öljy-seoksella. Painele päälle vielä halkaistuja oliiveja ja ripottele pintaan rosmariinia ja suolaa.
Paista 200 asteessa n. 25-30 minuuttia.

No comments:

Post a Comment