Jan 13, 2012

Sekaleipä vuossa

Tämä on kyllä todellinen sekaleipä. Kun tulin joulureissuilta kotiin, otin juuren huoneenlämpöön heräilemään. Olin tehnyt siitä jo esitaikinan, kun huomasin, että ruisnappeja oli vielä pakastimessa edellisestä kerrasta. Sekoitin sitten taikinaan kaurahiutaleita ja ajattelin jatkaa vehnäjauholla, mutta sitä ei sitten kaapissa ollutkaan. Eli ruisjauhoja kehiin. Kun löysä taikina kohosi, kävin kaupassa ja ostin samalla vehnäjauhoja, joten niitäkin pääsi kuitenkin mukaan. Lopputulos on täpäkkä sekoitus kauran ja rukiin makua. Ihan toimiva!

Leipävuokaa ensimmäistä kertaa käytin oikeasti leivän leipomiseen. Oli se vaan helppoa. Ei vaivaamista, vaan hieman löysä taikina vaan vuokaan. Mahtavaa!



1 leipä

2 dl ruisjuurta
3,5 dl vettä

3 dl ruisjauhoja
3 dl kaurahiutaleita

2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
 
Ota ruisjuuri lämpöiseen ja anna sen käydä yön yli. Ota juuresta 2 dl ja sekoita siihen 2 dl vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Anna käydä lämpimässä paikassa yön yli tai n. 8h. Sekoita taikinaan kaurahiutaleet ja loput vedestä. Anna levätä n. puoli tuntia, jotta kaurahiutaleet ehtivät turvota. Lisää loput ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi. Taikinan pitäisi olla suurin piirtein puuron paksuista.  

Kaada taikina vuokaan ja anna kohota n. ½ tuntia. Paista 225 asteessa n. 45 minuuttia.

2 comments:

  1. Leipä oli tosiaan aika tanakkaa, ihan kunnon kamaa :) Huomasin, että tämä sopii loistavasti ihmisille, joilla leipää ei hirveästi kulu. Leipomisesta on nimittäin jo pari viikkoa ja vieläkin leipä on ihan syömäkelpoista. Kun kohotukseen käyttää pelkkää juurta, tulee leivästä sen verran hapanta, että siinä ei home viihdy. Mahtavaa!

    ReplyDelete