Jan 17, 2012

Pizzapasteijat

Tällä pizzalla on identiteettikriisi, vai onko se niin että pasteija on kriisissä? Joka tapauksessa, kyseessä on siis pizzan ja pasteijan risteytys, joka syntyi käytännön pakosta. Oltiin lähdössä viikonlopun viettoon laskettelemaan muutaman tunnin ajomatkan päähän. Jotta mäessä ehtisi olla maksimiajan, piti keksiä evästä, joka korvaisi lounaan, jonka voisi syödä kylmänä ja joka olisi helppo syödä autossa.

Ensimmäisenä mieleen tulivat pienet pizzat, mutta pohdin leviävätkö ne liian helposti syliin autossa. Päätin tehdä pizzat calzone-tyyliin taitettuina, jolloin ne rupesivat jo näyttämään pasteijoilta. Lopulta vielä lisäsin täytteeseen kananmunaa, jotta täyte olisi hieman tankeampaa, eikä ainakaan päätyisi syliin tai ympäri autoa. Halusin kuitenkin säilyttää taikinan pizzataikinana, koska en ole suuri voitaikinan ystävä. Se on turhan rasvaista ja murenee syliin kuitenkin.
Lopputulos oli erittäin toimiva. Kaikki kriteerit täyttyivät. Loput laitoin pakastimeen ja sieltäkin ne ovat maistuneet välipaloiksi tai nopeiksi lounaiksi.



Taikina:
2,5 dl vettä

2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa

5 dl vehnäjauhoja


Täyte
400g naudan jauhelihaa

1 purkki tomaattimurskaa
1 sipuli

2 valkosipulinkynttä
Oreganoa

Suolaa
Mustapippuria

1 kananmuna
1,5 dl raastettua parmesaania

Tee taikina: Sekoita hiiva lämpöiseen veteen. Lisää suola ja jauhot. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja. Anna taikinan levätä.
Tee täyte: Pilko sipuli ja paista sitä jauhelihan kanssa paistinpannulla kunnes liha on kypsää. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna porista, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Sekoita kananmuna ja juustoraaste. Kun jauhelihatäyte on hieman jäähtynyt, sekoita muna-juustoseos siihen.

Jaa taikina 20 osaan. Pyörittele palat palloiksi, paina lyttyyn ja kauli n 15 cm halkaisijaltaan oleviksi ympyröiksi. Laita toiselle puolelle 1-2 ruokalusikallista täytettä. Kostuta reunaa ja paina reunat toisiaan vastaan. Painele haarukalla reikiä pasteijoiden päälle.
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.   

No comments:

Post a Comment