Jan 6, 2012

Saaristolaisleivät juhlakunnossa


Joulunpyhien aikaan oli sukulaispojan ristiäiset, joihin lupauduin leipomaan, jotta tuoreet vanhemmat voi keskittyä muihin asioihin. Juhlien hitti oli ilman muuta saaristolaisleivät lohella. Tein näistä kahta erilaista versioita, toiset oli maustettu wasabilla ja toiset vain ruohosipulilla herkempiä varten.

Jos leivän leipominen ei ole kovin tuttua, on saaristolaisleipä hyvä tapa aloittaa. Tekeminen on helppoa, ei vaadi vaivaamista tai juuren kehittelyä. Lisäksi lopputulos on aina yhtä vaikuttava. En ole vielä tavannut ketään, joka ei olisi tästä tykännyt. Saaristolaisleipä maistuu niin kesällä uusien perunoiden kanssa tai lohikeiton rinnalla kuin talvenkin juhlissa. Tai ihan vaan muuten vaan voin kanssa.

Ohjeesta tulee 2-3 leipää, jos ne tehdään leipävuokaan. Itse tein leivät n. 30 x 20cm alumiinivuokiin. Leikkasin leivät pitkittäin puoliksi ja sitten puolikkaat kuvassa oleviksi paloiksi. Yhteensä leipiä tuli noin 50kpl ja yhden puolikkaan vuoan kokoisen leivän laitoin vielä talteen, eli halutessaan leipätaikinasta saa n. 60kpl täytettyjä leipiä. Täytteiden ohje on mitoitettu n. 50 kappaleelle. Idea leipiin ja taikinan ohje on Voisilmäpelistä, mutta täytteen mittasuhteet omiani.



1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoa

½ dl vettä, 1 rkl siirappia voiteluun

Lämmitä piimä isossa kattilassa n. 37-asteiseksi ja ota kattila pois levyltä. Murustele joukkoon hiiva. Anna hiivan liueta kokonaan piimän joukkoon samalla kun sekoittelet. Lisää sen jälkeen muut aineet ja sekoita hyvin, niin että kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin. Taikinaa ei vaivata.
Laita kohoamaan lämpimään paikkaan pariksi tunniksi. Kaada sen jälkeen 2-3 voideltuun leipävuokaan. Leipiä voi kohottaa hetken vielä vuoissa ennen paistamista.

Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 2 tuntia. Paiston aikana sivele leivät muutamaan kertaan siirappivedellä.

Kun leivät ovat kypsiä, laita ne pyyhkeen alle jäähtymään. Leipiä voi syödä saman tienkin, mutta parhaimmillaan ne ovat parin päivän jääkaapissa säilytyksen jälkeen.



Wasabitäyte:

2 purkkia Creme fraichea
2 pakettia kylmäsavulohta (á la 150-200g)
1 nippu tuoretta ruohosipulia
n. 7 cm:n pätkä wasabia tuubista


Sekoita wasabi creme fraicheen. Levitä täytettä leivälle ja laita päälle viipale lohta. Leikkasin lohipaketin viipaleet n kolmeenosaan. Ripottele päälle ruohosipulisilppua.

Ruohosipulilla maustetuissa leivissä laitoin täytteeseen wasabin sijaan ruohosipulisilppua. Kala on sen verran suolainen, että täyte itsessään ei vaadi muuta suolaa.

No comments:

Post a Comment