Joulunpyhien
aikaan oli sukulaispojan ristiäiset, joihin lupauduin leipomaan, jotta tuoreet
vanhemmat voi keskittyä muihin asioihin. Juhlien hitti oli ilman muuta
saaristolaisleivät lohella. Tein näistä kahta erilaista versioita, toiset oli
maustettu wasabilla ja toiset vain ruohosipulilla herkempiä varten.
Jos leivän leipominen ei
ole kovin tuttua, on saaristolaisleipä hyvä tapa aloittaa. Tekeminen on
helppoa, ei vaadi vaivaamista tai juuren kehittelyä. Lisäksi lopputulos on aina
yhtä vaikuttava. En ole vielä tavannut ketään, joka ei olisi tästä tykännyt.
Saaristolaisleipä maistuu niin kesällä uusien perunoiden kanssa tai lohikeiton
rinnalla kuin talvenkin juhlissa. Tai ihan vaan muuten vaan voin kanssa.
Ohjeesta tulee 2-3
leipää, jos ne tehdään leipävuokaan. Itse tein leivät n. 30 x 20cm alumiinivuokiin.
Leikkasin leivät pitkittäin puoliksi ja sitten puolikkaat kuvassa oleviksi
paloiksi. Yhteensä leipiä tuli noin 50kpl ja yhden puolikkaan vuoan kokoisen
leivän laitoin vielä talteen, eli halutessaan leipätaikinasta saa n. 60kpl
täytettyjä leipiä. Täytteiden ohje on mitoitettu n. 50 kappaleelle. Idea
leipiin ja taikinan ohje on Voisilmäpelistä, mutta täytteen mittasuhteet
omiani.
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoa
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoa
½ dl vettä, 1 rkl siirappia voiteluun
Lämmitä piimä isossa kattilassa n. 37-asteiseksi ja ota kattila pois
levyltä. Murustele joukkoon hiiva. Anna hiivan liueta kokonaan piimän joukkoon
samalla kun sekoittelet. Lisää sen jälkeen muut aineet ja sekoita hyvin, niin
että kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin. Taikinaa ei vaivata.
Laita kohoamaan lämpimään paikkaan pariksi tunniksi. Kaada sen jälkeen 2-3 voideltuun leipävuokaan. Leipiä voi kohottaa hetken vielä vuoissa ennen paistamista.
Laita kohoamaan lämpimään paikkaan pariksi tunniksi. Kaada sen jälkeen 2-3 voideltuun leipävuokaan. Leipiä voi kohottaa hetken vielä vuoissa ennen paistamista.
Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 2 tuntia. Paiston aikana sivele
leivät muutamaan kertaan siirappivedellä.
Kun leivät ovat kypsiä, laita ne pyyhkeen alle jäähtymään. Leipiä voi syödä
saman tienkin, mutta parhaimmillaan ne ovat parin päivän jääkaapissa säilytyksen
jälkeen.
Wasabitäyte:
2 purkkia Creme fraichea
2 pakettia kylmäsavulohta (á la 150-200g)1 nippu tuoretta ruohosipulia
n. 7 cm:n pätkä wasabia tuubista
Sekoita wasabi creme fraicheen. Levitä täytettä leivälle ja laita päälle
viipale lohta. Leikkasin lohipaketin viipaleet n kolmeenosaan. Ripottele päälle
ruohosipulisilppua.
Ruohosipulilla maustetuissa leivissä laitoin täytteeseen wasabin sijaan
ruohosipulisilppua. Kala on sen verran suolainen, että täyte itsessään ei vaadi
muuta suolaa.
No comments:
Post a Comment