Mar 15, 2012

Risotto syksyn tapaan

Täällä aiemmin hehkutin joululahjaksi saamiani kuivattuja suppilovahveroita. Nyt näitä on ensimmäisen kerran uskaltauduttu kokeilemaan. Uskaltauduttu siis sikäli, että tiedossa on, että mitä enemmän niitä käyttää sitä nopeammin ne loppuvat. Risotossa sienet pääsivät hyvin oikeuksiinsa, koska risotto muuten on hyvin miedonmakuista. Joskus useampi vuosi sitten käytin samantyylisessä risotossa nesteenä viinin lisäksi nestettä, jossa kuivatut sienet olivat olleet turpoamassa. Siitä tuli risottoon vielä tiiviimpi sienen maku, mutta samalla ulkonäkö muuttui ruskeaksi mössöksi. Eli siis, jos ulkonäöllä ei ole niin väliä, voi näinkin tehdä!



4 hlölle

1,5 dl kuivattuja sieniä
Vettä sienien liotukseen

4 dl risottoriisiä
1 sipuli

2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä

5 dl vettä
2 dl valkoviiniä

Suolaa
Mustapippuria

Provencen yrttejä
1 dl raastettua parmesaania

Laita sienet liotukseen runsaaseen veteen vähintään tunti ennen risoton tekoa. Jos et ehdi liottaa sieniä useampaa tuntia, kannattaa liotusvesi keittää juuri ennen kuin sen kaataa sienen päälle. Kuuma vesi jonkin verran nopeuttaa sienten pehmentymistä.

Kun sienet ovat käyttövalmiita, pilko sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää risottoriisi ja kuullota sitä hetki, kunnes riisin jyvät ovat läpikuultavia. Sekoita veteen mausteet ja lisää vettä ja viiniä pikkuhiljaa riisien sekaan, siten että lisäät nestettä aina kun edelliset ovat imeytyneet riisiin. Muista sekoitella riisiä koko ajan, jotta rakenteesta tulee sopiva. Kun riisi on riittävän kypsää, eli hieman puruvastusta vielä löytyy, lisää risottoon parmesaani ja sienet.

No comments:

Post a Comment