Sämpylöihin on olemassa varmasti vähintään yhtä monta reseptiä kuin on
leipojiakin. Varmaan enemmänkin. Halusin testata sämpylöitä, joihin tulee
hapanjuurta, nyt kun sellainen on omassa jääkaapissa. Hapanjuuren ohjeen löytää
täältä. Ohjeessa on myös tavallista hiivaa, joten nämä varmaankin voi tehdä
ilman juurtakin, kunhan vähän lisää hiivaa verrattuna siihen, mitä ohjeessa
käsketään laittamaan. Tämän ohjeen bongasin alun perin Glorian Ruoka ja
Viinistä. Muutin ohjetta hieman jauhomäärän osalta, koska omat hermot eivät
kestäneet sellaisen vellin loputonta vaivaamista kuin alkuperäisen ohjeen
jauhomäärällä olisi vaadittu.
Hieman kasvatetullakin jauhomäärällä taikina on aika löysää ja sitä sai
lusikalla ja myöhemmin käsin vaivata yli puoli tuntia. Hyvää treeniä. Eilisestä
vaivaamisesta sormessa on muistona rakko. Noloa. Lopputulos oli kuitenkin
ehdottomasti vaivan (ja vaivaamisen) arvoinen. Pinnalta rapsakat sämpylät
olivat sisältä pehmeitä ja ilmavia!
(n. 30 kpl)
4 dl lämmintä vettä
30 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1,5 dl hapanjuurta
8,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
Mittaa vesi astiaan ja lisää tuorehiiva, tai jos käytät kuivahiivaa mittaa
hapanjuuri astiaan. Itse käytin ruisjuurta, niin taikina sai hieman enemmän
makua kuin pelkästä vehnästä tehtynä. Lisää juureen lämmin vesi ja kuivahiiva.
Jos käytät tuorehiivaa, lisää hiiva-vesi-seokseen juuri. Lisää hiiva-vesi-juuri
seokseen suola ja aloita vehnäjauhojen lisääminen. Sekoita jauhoja lusikalla
taikinaan. Kun kaikki jauhot on lisätty, vaivaa taikinaa. Taikina on sen verran
löysää, että vaivasin lusikalla aluksi ja vaihdoin käteen, kun sitkoa alkoi
muodostua.
Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin vaivaamaan, kunnes taikina on kimmoisaa
ja tarttuu hieman sormiin. Taikina todella tarttui sormiin, mutta kimmoisaa
parempi sana olisi ollut esimerkiksi venyvä. Puolen tunnin vaivaamisen jälkeen
annoin periksi ja jätin taikinan lepäämään lämpöiseen paikkaan n. 30
minuutiksi.
Kun taikina on kohonnut, kaada se reippaasti jauhotetulle alustalle ja
leivo sämpylöiksi. Jätä sämpylät nousemaan 20 minuutiksi. Viillä sämpylöiden
pintaan haluamasi kuviot ja anna sämpylöiden nousta vielä 15 min.
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita sämpylät uuniin ja kaada uunin pohjalle 1
dl vettä. Tiedän, kuulostaa lähes mielipuoliselta, mutta vesihöyry tekee
sämpylöiden pinnasta todella rapean. Paista sämpylöitä n. 15 minuuttia tai
kunnes pohjasta kuuluu kumea ääni.
Hehe.. rakko sämpylän vaivaamisesta? Mahtavaa =)
ReplyDeleteIhan totta, kuinkakohan moni meidän ikäisistä (alle 30v) on tehnyt itse hernekeittoa? Ei ainakaan liian moni ;) Pitää ehdottomasti itsekin kokeilla.
Rakon saaminen vaivaamisesta oli ensimmäinen laatuaan, ja toivottavasti viimeinen :)
ReplyDeleteHernekeitto oli yllättävänkin helppo ja nopea tehdä, kun käytti pakasteherneistä. Makukin oli vähän eri kuin purkkihernarissa, joten suosittelen ehdottomasti!