Apr 3, 2012

Juurevat patongit

Hankin pastataikinan tekoa varten durum-vehnäjauhoja. Niitä jäi tietenkin reippasti yli puolipussia ja hetken jo mietin, että pitääkö tässä nyt alkaa useinkin tekemään pastaa, että saa jauhot käytettyä. Sitten satuin ostamaan ruotsalaisen Lantliv Mat & Vin – lehden, jossa oli monenlaisia ohjeita juureen tehtävälle leivälle, ja yhdessä niistä satuttiin käyttämään durum-vehnäjauhoja. Ei siis muuta kuin testaukseen!

Lopputulos oli oikein hyvä. Vaivaamista taikina kyllä vaati, joten jos omasta keittiöstä ei löydy monitoimikonetta, käsilihaksia kannattaa hieman verrytellä. Sämpylöiden teosta opin, että rajansa kaikella, rakkoon asti ei tarvitse vaivata.



2-3   patonkia

1.Päivä:
n. 1 dl juurta

2 ½ dl kädenlämpöistä vettä
3 dl vehnäjauhoja

½ dl ruisjauhoja
 
2.päivä:

4 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja

3 dl durum-vehnäjauhoja
2 rkl hunajaa

1 rkl suolaa
 
Aloita ensimmäisenä päivänä sekoittamalla juuri, vesi ja jauhot yhteen. Jätä esitaikina seisomaan yön yli lämpimään paikkaan.

Seuraavana päivänä lisää esitaikinaan vesi, jauhot, hunaja ja suola. Vaivaa taikinaan n. 15 min ja jätä sitten kohoamaan lämpimään paikkaan pariksi tunniksi.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kaada taikina jauhotetulle alustalle, leikkaa 2-3 osaan ja muotoile patongeiksi. Paista leipiä ensin 15 min, laske sitten lämpötilaa 200 asteeseen ja jatka paistoa 20-25 minuuttia.

No comments:

Post a Comment