Mar 13, 2012

Salviapinaattipasta

Ahvenia varten ostetusta salviapuntista jäi reippasti kala-aterian jälkeen yli. Salvia ei ole tässä taloudessa mikään aina tuoreena löytyvä perusyrtti vaan kohtalaisen harvinaista herkkua, joten halusin jämistäkin tehdä jotakin sellaista ruokaa, jossa salvian maku pääsee oikeuksiinsa. Pinaatti pääsi mukaan, koska ajattelin, että pelkkä salvia-valkosipulipasta on vähän tylsä. Kananmuna taas pääsi toimittamaan proteiinin virkaa.



2 hlölle

Puoli punttia tuoretta salviaa
2 valkosipulinkynttä

1,5 dl pinaattia
Öljyä

Pastaa
2 kananmunaa

Suolaa
Mustapippuria

Päälle parmesaania

Hienonna salvia ja valkosipuli. Sulata pinaatti, jos se on jäässä. Laita pasta kiehumaan. Laita kananmunat kiehumaan. Paista salviaa ja valkosipulia öljyssä pannulla. Lisää hetken päästä pinaatit. Anna hautua, kunnes pasta on valmis. Kun pasta on valmista, lisää se pannuun ja paista hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa annos lautasille, raasta päälle parmesaania ja lisää vielä kypsät kananmunan puolikkaat annosten päälle.  

Feb 24, 2012

Salvia-ahvenet

Tämän vuoden tavoitteeksi olen ottanut käyttää enemmän paikallisia kaloja, ja erityisesti muutakin kuin lohta. Tässä taloudessa kalareseptikanta on ollut aika heppoista ja yksi bravuureista on ollut ottaa valmis savusiika ulos muovipakkauksestaan. Lisäksi käytössä on ollut muutama lohiresepti, kuten tässä ja tässä. Kauppahallin läpi kävellessäni uskaltauduin pysähtymään kalatiskille ja hetken mielijohteesta otin neljä ahvenfileetä. Pienen googlailun jälkeen bongasin hyvän ja yksinkertaisen kuuloisen reseptin täälltä ja päätin yrittää, josko ahvenista saisi maistuvia. Koska salvia tuoksui niin ihanan voimakkaalle mutta maku oli aika halju, päädyin moninkertaistamaan sen määrän reseptissä.



2:lle

4 ahvenfileetä
2-3 ruokalusikallista margariinia

15 salvian lehteä
2 valkosipulin kynttä

Suolaa
Mustapippuria

Hienonna salvialehdet ja leikkaa valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi. Kuumenna pannu ja silata margariini siinä. Kun margariini on sulanut, lisää valkosipuli ja salvia, sekä hieman suolaa ja pippuria. Anna mausteiden hetki lämmetä. Lisää ahvenfileet pannuun ja paista kypsiksi. Tarjoa fileet lohkoperunoiden kanssa ja käytä pannuun jäänyt margarini-mausteseos kastikkeena.

Feb 18, 2012

Pullakakku mutta ei boston

Laskiaispullat ovat helmikuinen hitti myös Ruotsissa. Tosin täällä näytetään niiden kanssa olevan hieman luovempia kuin Suomessa. Joskus luovuus osuu nappiin joskus ei. Tästä jälkimmäisestä yksi esimerkki on viime viikonloppuna leipomosta ostetut pullat. Olisittepa nähneet mun ilmeen, kun mantelimassa ja hillon sijaan pullasta löytyikin epämääräinen klöntti suklaata!

Onnistuneista laskiasipullavariaatioista kuitenkin enemmän: Täällä laskiaispullia myydään myös jättimäisinä kakkuversioina. Eli siis että on tehty ja täytetty yksi iso pulla, ja siitä sitten leikataan paloja kuin kakusta. Tiistaina tätä ihmetystä sitten tekemällä testasin. Ystävänpäivän kunniaksi tein pullasta sydämenmallisen laittamalla taikinan vuokaan. Koska tässä taloudessa 50% vaatii saada pullansa hillolla ja 50% mantelimassalla, täytin kakusta toisen puolen toisella ja toisen toisella.

Puolen litran taikinasta tuli tämän kakun lisäksi 2 pellillistä muuta pullaa.




2 desin pullataikina

2 dl kermaa

Hilloa tai mantelimassaa


Kun pullataikina on valmis, painele se leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Kosko koko on normaalipullaa isompi, kasvaa myös paistoaika selvästi. Kannattaa välillä koputella pohjaan ja kuulostella, onko ääni jo kypsän oloinen matala kumahdus. Kun pulla on kypsä, anna sen jäähtyä ja leikkaa sitten siitä hattu pois. Vaahdota kerma ja täytä pulla.

Feb 17, 2012

Tehopakkaus


Jotkut väittävät vihersmoothien tuovan energiaa, parantavan vatsan, heleyttävän ihon ja vaikka mitä muuta. Mun mielestä se on pääasiassa hyvää. Kunhan siihen muistaa laittaa tarpeeksi hyvän makuisia raaka-aineita. Näitä tuli joutua erityisesti viime talvena, kun oli joskus sellainen olo, että mikään kiinteä ei mene kyllä alas. Voisin siis kuvitella, että sopii myös flunssaa poteville. Lisäksi vihersmoothiet on kyllä kätevä tapa syödä riittävästi tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Tässä menee helposti yhdellä huitaisulla koko suositeltu päiväannos.

Variaatioita voi tehdä käytännössä loputtomasti. Itse olen havainnut hyväksi laittaa pohjalle kurkkua, sitten mukaan pääasiassa hedelmiä. Vehnänoras on smoothiessa myös hyvä. Se on käsittääkseni superterveellistä, mutta muuten ehkä vähän jotenkin liian kuituisaa syötäväksi. Soseutettuna sitä ei edes huomaa muiden mukana. Kerran laitoin vihersmoothieen selleriä. En suosittele. Sen maku kyllä tunki läpi kaikista muista niin voimakkaasti. Kokeilin kerran myös veriappelsiinia. Se oli maultaan ihan hyvä, mutta kun punaisen hedelmälihan soseutti muuten vihreään mössöön, ei visuaalinen lopputulos ollut kovin houkutteleva. Erityisen hyvin vihersmoothiessa ovat toimineet ananas, omena, päärynä ja kiivi.




2 hengelle

Puolikas kurkku
1 omena

2 kiiviä
1 limen mehu

2 dl vettä
jääpaloja



Kuori omena ja kiivit. Leikkaa ne sekä kurkku paloiksi ja laita tehosekoittimeen. Purista limen mehu sekaan. Lisää vesi ja surauta tehosekoittimess tasaiseksi.


Feb 2, 2012

Todella mehevä banaanikakku


Kuivakakut ovat usein turhan kuivia, mutta kun niihin lisää porkkanaa tai banaania, ollaan mehevämmällä meiningillä. Tämä kakku oli odotuksiakin mehevämpää ja niille, jotka haluavat kakusta hieman tanakampaa, suosittelen lisäämään ohjeeseen hieman jauhoja. Resepti on alun perin täältä, mutta tein siihen muutamia muutoksia.


Puolikas leipävuoallinen

2 dl jauhoja
3/4 dl siirappia

½ tl leivinjauhetta

½ tl soodaa

½ tl suolaa

50 g sulatettua voita

1 dl maustamatonta jogurttia

1 munaa

2 kypsää banaania

Sekoita kuivat aineet keskenään. Muusaa toisessa kulhossa banaanit ja lisää niihin sulatettu rasva, jogurtti ja kananmuna. Lisää kuivat aineet banaaniseokseen ja sekoita hyvin. Taikinan kuuluukin olla löysää, ei huolta. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista 200-asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa.

Koska kakun ulkonäkö ei ole kovin mairitteleva, on kuorrutus hyvä idea. Tämä oli oikein toimiva:
1 dl tomusokeria

2 rkl leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta
2 tl espressoa

1 rkl vettä
20g rasvaa.

Sekoita kuiviin aineksiin espresso ja vesi (tai 2 rkl tavallista kahvia). Sekoita hyvin. Lisää vielä sulatettu rasva ja sekoita.

Jan 30, 2012

Vähän erilainen pestopasta


Pestopasta on hyvä klassikkoruoka, mutta eihän sitä nyt oikeesti viitsi syödä kuin pahimmassa hätätapauksessa, koska loppujen lopuksi se on vain pastaa basilikalla. Se tarvitsee hieman kasviksia ja proteiineja ympärilleen. Tässä siitä uudistettu versio. Käytin tähän pyttipannusta ylijääneet chorizot, mutta ne voi hyvin ottaa pois tai vain vaihtaa johonkin muuhun proteiininlähteeseen, kuten papuihin.



2 hengelle

1 paketti pinaattitortellineja
2 ruokalusikallista pestoa

2 tomaattia
2 chorizo-makkaraa (n. 10 cm:n pituisia)

oliiveja
1 valkosipulin kynsi

1 tl hunajaa
Mustapippuria

Pinnalle parmesaanraastetta

Laita vesi kiehumaan tortellineja varten. Pilko tomaatti ja oliivit. Pilko makkarat ja paista ne. Valuta ylimääräinen rasva talouspaperille. Keitä tortellinit. Kun ne ovat valmiita, kaada vesi pois. Lisää kattilaan tomaatit, pesto, makkarat ja oliivit. Purista valkosipulin kynsi kattilaan ja lisää vielä hunaja ja mustapippuri. Jaa annoksiksi. Raasta päälle parmesaania.

Jan 27, 2012

Kotitekoinen pyttipannu


Tähän aikaan vuodesta joutuu hieman miettimään, kuinka tehdä kauteen sopivaa ruokaa, kun käytännössä sesongissa ovat vain juurekset. Toki etelän sesonkeja voi myös käyttää hyväksi. Tässä kuitenkin juuresresepti!

3-4 hlö:lle

4 perunaa
3 porkkanaa

1 sipuli
4 kpl chorizo-makkaroita (n. 10cm:n pätkiä)

1 kananmuna/hlö
Suolaa ja mustapippuria

+ suolakurkkua ja punajuurta

Leikkaa sipuli, porkkanat ja perunat pieniksi kuutioiksi. Kuullosta sipulit ja nosta ne lautaselle odottamaan. Laita paistinpannu matalalle lämmölle ja paista perunoita hiljalleen kannen alle. Muista sekoittaa niitä vähän väliä. Kun perunat alkavat kypsyä, lisää porkkanat ja jatkaa paistamista. Kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, nosta ne lautaselle odottamaan. Pilko chorizot ja paista niitä pannulla kohtalaisen kovalla lämmöllä. Kun makkarat ovat paistuneet ja ylimääräinen rasva irronnut niistä pannulle, nosta makkarat paperin päälle valumaan. Kaada ylimääräinen rasva pois ja sekoita kaikki aineet pannussa. Mausta. Lämmitä hieman, jos juurekset ehtivät viiletä. Paista munakkaat ja tarjoile pyttipannu suolakurkun ja etikkapunajuurten kanssa.